AMSTERDAM
In Amsterdam is in 2016 ruim 990.000 euro besteed, een klein miljoen aan 97 projecten. Het is voor het eerst in jaren dat we onze doelstelling een miljoen euro te besteden in Amsterdam vrijwel hebben gehaald. Vier ton hiervan is bestemd voor de Amsterdamse ouderenzorg, een kleine zes ton voor Sociale Zorg, armoedebestrijding.
ARMOEDEBESTRIJDING
Heel blij zijn we met de successen van het project Sociaal Hospitaal van het Instituut voor Publieke Waarden dat wij samen met Porticus hebben gesteund. De contouren van een vernieuwende aanpak van armoedebestrijding tekenen zich af, gebaseerd op vele praktijksituaties. Maatwerk is één van de sleutelwoorden. Anders dan vaak gedacht, is binnen de bestaande regelgeving maatwerk ook mogelijk maar dat vraagt een radicaal andere aanpak dan nu gebruikelijk binnen het maatschappelijk werk. In 2017 onderzoeken we hoe we de methode van Sociaal Hospitaal breed ingang kunnen doen vinden bij een aantal steden, in de eerste plaats in Amsterdam.
STILLE ARMEN
Individuele noodhulp was van oorsprong de kerntaak van Stichting RCOAK. Inmiddels is projectondersteuning de kerntaak geworden en niet individuele noodhulp. In de zomer van 2016 is mede om die reden besloten om de individuele noodhulp van Stichting RCOAK voortaan te laten uitvoeren door Fonds Bijzondere Noden Amsterdam (FBNA). Hiervoor wordt een jaarlijks budget van € 60.000 beschikbaar gesteld. Jennifer van Vliet, financieel manager van onze stichting, is toegetreden tot het bestuur van FBNA in de functie van penningmeester.
STRAATPASTORAAT
Dit jaar hebben we, eveneens samen met Porticus, een onderzoek gefinancierd naar de betekenis van het Amsterdamse Straatpastoraat voor haar doelgroep, de dak- en thuislozen. Gekozen is voor de onderzoeksmethode Most Significant Change. Een methode die tot nu toe vrijwel uitsluitend in ontwikkelingslanden is gebruikt. Daarbij wordt niet gewerkt met een vooraf vastgestelde vraagstelling maar gaandeweg, door diepgaande gesprekken met de doelgroep en reflectie daarop in bredere kring, wordt de vraagstelling en de relevante conclusies boven tafel gebracht. Bij het Straatpastoraat gaat het er om welke elementen in het Straatpastoraat van betekenis zijn voor de cliënten, wat zij missen en wat zij anders zouden willen zien. Medio 2017 zijn de resultaten bekend. Indien deze methode voor deze doelgroep werkt is dit van belang voor alle projecten/organisaties die binnen Nederland werken vanuit de Presentietheorie, die ook ten grondslag ligt aan het Straatpastoraat. Het onderzoek wordt dan ook vanuit diverse organisaties met belangstelling gevolgd.
CONVENANT AMSTERDAM
Succesvol was de Meet&Greet tussen vermogensfondsen, de stadsdelen en de centrale stad in Amsterdam. We hebben elkaar beter leren kennen en de fondsen waren onder de indruk van de kennis die de stadsdelen hebben van de problematiek in hun stadsdeel. Een mooi uitvloeisel van het Convenant tussen de gemeente Amsterdam en een twintigtal vermogensfondsen die in Amsterdam actief zijn.